
Łosoś pieczony z warzywami
Zjedzenie czegoś zdrowego i równocześnie niezwykle prostego w przygotowaniu to często wyzwanie. Poniżej mój faworyt w takich przypadkach
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb: soczysty, delikatny, rozpływający się w ustach. To, że wystarczy posypać go pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i upiec, żeby wydobyć jego smak sprawia, że lubię go tym bardziej.
Poniżej niezwykle prosty przepis na pieczonego łososia z dodatkami z którym poradzi sobie każdy
Składniki:
- świeży łosoś około 150g na osobę (filet lub dzwonko)
- sok z cytryny
- pieprz
- odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- opcjonalnie: tymianek
Warzywa na 2 porcje:
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta oregano
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Myjemy łososia, kroimy na kawałki około 150g na osobę, układamy w formie do pieczenia (skórą do dołu), polewamy odrobiną oleju, posypujemy pieprzem i tymiankiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dodatkowo, na wierzchu ryby, można położyć plasterki cytryny.
Obok kładziemy gałązki pomidorków koktajlowych polewamy je olejem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy około 15 minut.
W międzyczasie, przy pomocy obieraczki, marchewkę i cukinię kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i smażymy około 5 minut.
Podajemy razem: Łosoś, pomidorki i smażona marchewka z cukinią.
P.S. Nie usuwam skóry z łososia i nie skrobię łusek – skóra zostaje na talerzu.
P.S.2 Nie solę ryby. Ograniczam sól, a łosoś jest dla mnie wystarczająco słony sam w sobie.
Szukasz tez przepisu na pierwsze danie? 😉 Zajrzyj tu Por i Cukinia jako zielona zupa krem z popcornem
You May Also Like

Hummus w trzech odsłonach
September 25, 2022
Czekoladowa jaglanka z truskawkami i bananem
October 1, 2022
One Comment
Pingback: