Guacamole
Przepisy

Guacamole na 3 sposoby, czyli Fiesta Mexicana!

Odkąd w mojej głowie pojawiła się myśl o blogu kulinarnym, wiedziałam, że pierwszym wpisem będzie opowieść o Guacamole ?

Można powiedzieć, że od niego zaczęła się moja przygoda z poszukiwaniem nowych smaków. Miało to miejsce za moich nastoletnich czasów, gdy awokado dostępne było tylko w nielicznych sklepach. Początkowo jego smak zupełnie nie przypadł mi do gustu. Wystarczyło jednak dodać kilka składników – limonkę, cebulę i pomidora, aby wydobyć z awokado to co najlepsze.

Oczywiście jak to w przypadku klasycznych dań bywa, istnieje wiele jego wariantów uznawanych za jedyny słuszny. Ja jednak stawiam przede wszystkim na smak. Dlatego podam Wam dziś przepis na szybkie i najpyszniejsze guacamole w trzech wersjach.

  1. Bez dodatków – najlepiej wyczuwalny smak awokado,
  2. Z pomidorami – często uznawany za najlepszy,
  3. Z zieloną papryką – orzeźwiający, lekki smak, podpatrzony na Teneryfie

Składniki podstawowe:

  • 3 sztuki dojrzałego awokado
  • 1 cebula (szalotka lub czerwona)
  • 2 limonki
  • 0,5 papryczki chilli (najlepiej jalapeno)
  • sól
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Dodatki do wariantu 2 (składniki na 1 awokado):

  • 1 pomidor pokrojony w kostkę (jeśli jest mocno wodnisty to bez gniazd nasiennych)

Dodatki do wariantu 3 (składniki na 1 awokado):

  • 1/4 zielonej papryki startej na tarce o małych oczkach

Przygotowanie:

Zaczynamy od wymieszania oliwy z solą, papryczką, czosnkiem i sokiem z limonki (można zacząć od jednej) – mieszamy i lekko ugniatamy widelcem. Następni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, kolendrę oraz awokado i ponownie mieszamy i ugniatamy.

Gotowe ?

Jeśli jednak chcemy zrobić kilka wariantów to dzielimy to co nam wyszło na trzy części: pierwszą zostawiamy bez zmian, do drugiej dodajemy pomidora i do trzeciej paprykę.

Z czym podawać guacamole? Najlepiej smakuje z nachosami (solonymi – tylko solonymi :)), jako dodatek do burgera, pasta na kanapki, czy w wersji fit jako dip do marchewek lub selera naciowego.

Aha i najważniejsze, jak to mawiał mój nauczyciel hiszpańskiego prosto z Meksyku:

Sekretem najlepszego Guacamole jest miłość, dojrzałe awokado i nucenie ulubionej piosenki podczas przygotowywania

A jeśli chcesz spróbować innych past na kanapki lub przekąsek do nachosów to zapraszam tu: Hummus w trzech odsłonach, Tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów oraz Pesto pietruszkowe (lub z natki marchewki)

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *