
Hummus w trzech odsłonach
Hummus już od jakiegoś czasu wdarł się szturmem na polskie stoły. Nic dziwnego – ta pasta z ciecierzycy jest zdrowa, smaczna i ma wiele zastosowań.
Z czym jeść hummus? U mnie najczęściej gości w formie pasty na kanapki. Często zjadam go też jako dodatek do wrapa lub w najbardziej klasycznym wydaniu nabierany na kawałki selera naciowego, marchewki lub papryki. Co najważniejsze, właściwie w niemal każdym przypadku, w którym potrzebujecie dipu/sosu watro po niego sięgnąć.
Dziś u mnie przepis na hummus w trzech smakach – klasyczny, z burakiem oraz paprykowy. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić najlepszy hummus to przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- ciecierzyca (0,5 szklanki suchych ziaren lub 1 szklanka namoczonych i ugotowanych)
- tahina 150g
- 1 ząbek czosnku
- około 1/4 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Do wersji smakowych:
Z burakiem:
- 1/4 ugotowanego wcześniej buraka
lub
Paprykowy:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Do podania:
- posiekane zioła (pietruszka, szczypiorek)
- oliwa z oliwek
- sezam
Przygotowanie:
Jeśli masz sucha ciecierzycę.
Dzień wcześniej przepłucz ziarna i zalej je w oddzielnym naczyniu gorącą wodą (około 2 razy więcej wody niż poziom ziaren) z sokiem z cytryny (około 3 łyżki). Odstaw na noc na nie mniej niż 12h. Po tym czasie ziarna przepłucz, zalej wodą i gotuj – około 40-60 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu posól (1 łyżka) i pozostaw w wodzie na około 15 min.
Ugotowane ziarna lub ciecierzyca z puszki.
Ziarna, tahinę i czosnek wrzuć do malaksera lub blendera i miksuj. W tym czasie stopniowo dodawaj wodę, patrząc na konsystencję. Zmiksuj na gładką masę.
Jeśli chcesz przygotować dodatkowo wersje smakowe podziel gotowy hummus na 3 części. Pierwsza będzie klasyczna – już gotowa, drugą część wyjmij póki co z naczynia blendera, a do trzeciej w blenderze dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą a następnie zblenduj. Wersja paprykowa gotowa.
Teraz do pustego naczynia blendera przełóż wcześniej odłożoną część, dodaj do niej buraka i blenduj. Lepiej nie dawać za dużo buraka, gdyż ze względu na dużą zawartość wody konsystencja hummusu może się zrobić za rzadka.
Podawaj z oliwą z oliwek, sezamem lub posiekanymi ziołami.
Szukasz innych past na kanapki? spróbuj tych: Tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów, Pesto pietruszkowe (lub z natki marchewki)
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: