Kanapka z serkiem i awokado
Przepisy

Kanapka z kremowym serkiem, awokado i pomidorkami

Dobry chleb i kilka smacznych dodatków wystarczą, aby wspaniale zacząć dzień.

Kanapki to ulubione śniadanie Polaków. Królują te z żółtym serem i szynką, warto jednak od czasu do czasu spróbować innych składników i spędzić chwilkę dłużej na przygotowaniu najważniejszego posiłku dnia. Nie dość, że smak wynagrodzi Wam te troszkę większe niż zwykle poranne zamieszanie, to organizm podziękuje za porcję białka i zdrowych tłuszczy.

Składniki:

  • kremowy serek – u mnie owczy, ale doskonale sprawdzi się również kozi czy krowi, spróbujcie też z ricottą
  • dobrej jakości chleb (bez ulepszaczy)
  • 1 awokado
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dodajemy do smaku soli i pieprzu.

W miseczce rozcieramy widelcem awokado z dodatkiem soli, pieprzu i cytryny.

Na kawałkach chleba rozsmarowujemy serek, następnie dodajemy pastę z awokado a na wierzch podsmażone pomidorki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Nie można się im oprzeć!

A może wolisz śniadanie z jajkiem? Mini frittaty z warzywami i fetą

lub na słodko? Tosty francuskie z chałki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *