Pieczony łosoś
Przepisy

Łosoś pieczony z warzywami

Zjedzenie czegoś zdrowego i równocześnie niezwykle prostego w przygotowaniu to często wyzwanie. Poniżej mój faworyt w takich przypadkach

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb: soczysty, delikatny, rozpływający się w ustach. To, że wystarczy posypać go pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i upiec, żeby wydobyć jego smak sprawia, że lubię go tym bardziej.

Poniżej niezwykle prosty przepis na pieczonego łososia z dodatkami z którym poradzi sobie każdy

Składniki:

  • świeży łosoś około 150g na osobę (filet lub dzwonko)
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: tymianek

Warzywa na 2 porcje:

  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Myjemy łososia, kroimy na kawałki około 150g na osobę, układamy w formie do pieczenia (skórą do dołu), polewamy odrobiną oleju, posypujemy pieprzem i tymiankiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Dodatkowo, na wierzchu ryby, można położyć plasterki cytryny.

Obok kładziemy gałązki pomidorków koktajlowych polewamy je olejem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy około 15 minut.

W międzyczasie, przy pomocy obieraczki, marchewkę i cukinię kroimy w cienkie paski. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i smażymy około 5 minut.

Podajemy razem: Łosoś, pomidorki i smażona marchewka z cukinią.

P.S. Nie usuwam skóry z łososia i nie skrobię łusek – skóra zostaje na talerzu.

P.S.2 Nie solę ryby. Ograniczam sól, a łosoś jest dla mnie wystarczająco słony sam w sobie.

Szukasz tez przepisu na pierwsze danie? 😉 Zajrzyj tu Por i Cukinia jako zielona zupa krem z popcornem

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *