Mini frittata
Przepisy

Mini frittaty z warzywami i fetą

Czas na warzywa w formie, która może się spodobać nawet typowym mięsożercą. To też doskonała opcja na przemycenie większej ilości warzyw do swojego jadłospisu. Wpisuje się też w dietę gluten free.

Do tych mini zapiekanek możemy dołożyć niemal każde warzywo, więc sprawdźcie co pozostało Wam w lodówce i próbujcie. Frittatę można przygotować jedną w większej formie, ale takie poręczne kokilki są doskonałą formą “na raz” na śniadanie lub “na dwa” na obiad.

Składniki (na 3 kokilki):

  • mała cebula (pokrojona w kostkę)
  • mała cukinia (pokrojona w kostkę około 0,5cm)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych (połówek)
  • 6-7 pieczarek (około 150g) (kostka 0,5cm)
  • ser feta 100g
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę smażymy na oliwie, aż się lekko zeszkli, dodajemy cukinię (i czosnek). Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Gdy lekko zmięknie dodajemy pomidorki i pieczarki. Całość smażymy do momentu, aż odparuje woda (z pieczarek i cukinii).

W międzyczasie oddzielamy białka jajek od żółtek i przez chwilę ubijamy widelcem białka. Dzięki temu masa jajeczna będzie miała bardziej puszystą konsystencję. Dodajemy do niej żółtka i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli.

Rozgrzewamy piekarnik do 180o opcja góra dół.

Zdejmujemy warzywa z palnika i dodajemy do nich połowę sera Feta z przepisu (pokruszonego – około 1cm kostka :)) i przekładamy warzywa do kokilek (formy). Na wierz dodajemy resztę fety. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 15 minut. Jeśli chcecie aby wierzch się zarumienił możecie pod koniec włączyć opcję termoobieg.

Smacznego!

P.S.1 Warzyw nie ugniatamy w kokilkach – większa przestrzeń między nimi pozwoli, żeby masa jajeczna spłynęła niżej.

P.S.2 Nie nakładajcie warzyw/masy do pełna. Frittata, będzie trochę rosła, więc żal, żeby cokolwiek z tego rarytasu wypłynęło poza formę i się zmarnowało.

Lubisz jajeczne śniadania? To może Ci się spodobać: Omlet ze szpinakiem i serem pleśniowym

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *