
Pesto pietruszkowe (lub z natki marchewki)
Szybkie w przygotowaniu i pyszne. Odłóżcie bazylię na bok i spróbujcie zamienić ją na pietruszkę, a może natkę marchewki? Czyli przepis na spolszczone zielone pesto!
W tym przepisie zamieniłam standardowe składniki na te dostępne w każdym polskim spożywczaku czy na bazarku. Kocham włoską kuchnię, jednak nie zawsze potrzebne produkty są szeroko dostępne. Brak orzeszków pinii? Spróbujcie z pestkami słonecznika. Mały kulinarny eksperyment może przynieść wspaniałą dawkę nowych smaków.
I zdecydowanie spróbujcie też z natką marchewki – takie pesto jest niezwykle delikatne, lekko pikantne i zdrowe.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki (lub marchewki, lub pół na pół)
- garść płatków migdałowych
- garść pestek słonecznika
- ząbek czosnku
- kawałek ulubionego twardego sera (u mnie zwykle cheedar, dobry będzie też parmezan lub grana padano)
- łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek (około 6-8 łyżek)
- pieprz i odrobina soli
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy słonecznika i migdały. Ostudzone ziarna blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i raz jeszcze blendujemy. Jeśli konsystencja jest dla nas zbyt gęsta dodajemy jeszcze oliwy i… mamy to.
Do miksowania używam ręcznego blendera.
Pesto doskonale smakuje z makaronem, jako pasta na kanapki lub dodatek do sałatek.
Jeśli smakowało to czuję, że polubisz również Tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów.
You May Also Like

Stek z kalafiora podany z jajkiem sadzonym i hummusem
October 1, 2022
Spaghetti pomodoro – najprostszy przepis
September 16, 2022
2 Comments
Pingback:
Pingback: