Zielona zupa
Przepisy

Por i Cukinia jako zielona zupa krem z popcornem

Jeśli macie na swojej liście postanowień noworocznych te dotyczące zdrowego odżywiania, to poniższy przepis zdecydowanie ułatwi Wam to zadanie.

Zupa jest idealna na zimowy, rozgrzewający posiłek, robiona z warzyw łatwo dostępnych o tej porze roku, niskokaloryczna, smaczna, zdrowa – czego chcieć więcej? Aha oczywiście przy robieniu można oglądać ulubiony serial. Czas przygotowania: 2 odcinki Friends’ów.

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cukinia
  • około 1,5 szklanki wody lub bulionu

Przyprawy:

  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy

Jako dodatek:

  • popcorn (polecam samemu uprażyć z ziaren kukurydzy)
  • uprażone pestki dyni
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na oleju smażymy pora, dodajemy wszystkie przyprawy, następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki korzeń pietruszki. Jak warzywa lekko zmiękną dodajemy cukinię. Całość zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy.

Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz ziele angielskie, ewentualnie trochę warzyw dla dekoracji talerza, a resztę blendujemy. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy wody. Pozwalamy się jeszcze chwilę zupie pogotować a następnie podajemy.

U mnie na wierzchu zupy znalazł się popcorn, odrobina warzyw wyjętych przed blendowaniem z garnka, świeżo prażone pestki dyni oraz posiekana natka pietruszki. Lekko słony i chrupiący popcorn doskonale się tu sprawdził i zdecydowanie polecam Wam go do wypróbowania jako dodatek także do innych zup-kremów.

Po obiedzie czas na zdrowy deser? Może zainspiruje Cię Smoothie jarmuż ananas awokado – bomba witaminowa

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *