
Por i Cukinia jako zielona zupa krem z popcornem
Jeśli macie na swojej liście postanowień noworocznych te dotyczące zdrowego odżywiania, to poniższy przepis zdecydowanie ułatwi Wam to zadanie.
Zupa jest idealna na zimowy, rozgrzewający posiłek, robiona z warzyw łatwo dostępnych o tej porze roku, niskokaloryczna, smaczna, zdrowa – czego chcieć więcej? Aha oczywiście przy robieniu można oglądać ulubiony serial. Czas przygotowania: 2 odcinki Friends’ów.
Składniki:
- 2 pory
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cukinia
- około 1,5 szklanki wody lub bulionu
Przyprawy:
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki garam masala
- szczypta ostrej papryki
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
Jako dodatek:
- popcorn (polecam samemu uprażyć z ziaren kukurydzy)
- uprażone pestki dyni
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na oleju smażymy pora, dodajemy wszystkie przyprawy, następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki korzeń pietruszki. Jak warzywa lekko zmiękną dodajemy cukinię. Całość zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy.
Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy z garnka liście laurowe oraz ziele angielskie, ewentualnie trochę warzyw dla dekoracji talerza, a resztę blendujemy. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy wody. Pozwalamy się jeszcze chwilę zupie pogotować a następnie podajemy.
U mnie na wierzchu zupy znalazł się popcorn, odrobina warzyw wyjętych przed blendowaniem z garnka, świeżo prażone pestki dyni oraz posiekana natka pietruszki. Lekko słony i chrupiący popcorn doskonale się tu sprawdził i zdecydowanie polecam Wam go do wypróbowania jako dodatek także do innych zup-kremów.
Po obiedzie czas na zdrowy deser? Może zainspiruje Cię Smoothie jarmuż ananas awokado – bomba witaminowa
You May Also Like

Mini frittaty z warzywami i fetą
September 16, 2022
Smoothie jarmuż ananas awokado – bomba witaminowa
September 17, 2022
One Comment
Pingback: