
Spaghetti pomodoro – najprostszy przepis
Błyskawiczne, włoskie i aromatyczne spaghetti pomidorowe. Przygotowane na bazie aglio e olio e peperoncino, dzięki czemu jest pełne smaku mimo swojej prostoty.
Typowe danie z cyklu coś wspaniałego z niczego, do tego liczba składników minimalna a czas przygotowania to max 20 minut. Jak tu nie kochać włoskiej kuchni? Wspaniałe danie na zabiegamy dzień, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż ugotowanie makaronu.
Samo aglio e olio e peperoncino, czyli makaron z sosem z oliwy, czosnku i papryczki peperoncino, jest smaczne, ale lubię modyfikować ten przepis, aby dodać więcej warzyw=witamin.
Składniki:
- makaron spaghetti (na dwie porcje)
- 2 ząbki czosnku
- papryczka peperoncino (lub chilli)
- 3 pomidory
- oliwa z oliwek (około 6-8 łyżek)
- pieprz
- parmezan – do posypania makaronu (lub grana padano)
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. Na patelni do zimnej oliwy dodajemy czosnek i papryczkę, powoli podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pieprz i następnie pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Mieszamy sos z makaronem na patelni, nie wyłączając palnika. Podajemy posypane startym parmezanem.
A jeśli szukasz innego prostego przepisu na obiad, zajrzyj tu Łosoś pieczony z warzywami, Stek z kalafiora podany z jajkiem sadzonym i hummusem
You May Also Like

Tosty francuskie z chałki
September 25, 2022
Łosoś pieczony z warzywami
September 16, 2022