Makaron z sosem pomidorowym
Przepisy

Spaghetti pomodoro – najprostszy przepis

Błyskawiczne, włoskie i aromatyczne spaghetti pomidorowe. Przygotowane na bazie aglio e olio e peperoncino, dzięki czemu jest pełne smaku mimo swojej prostoty.

Typowe danie z cyklu coś wspaniałego z niczego, do tego liczba składników minimalna a czas przygotowania to max 20 minut. Jak tu nie kochać włoskiej kuchni? Wspaniałe danie na zabiegamy dzień, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż ugotowanie makaronu.

Samo aglio e olio e peperoncino, czyli makaron z sosem z oliwy, czosnku i papryczki peperoncino, jest smaczne, ale lubię modyfikować ten przepis, aby dodać więcej warzyw=witamin.

Składniki:

  • makaron spaghetti (na dwie porcje)
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka peperoncino (lub chilli)
  • 3 pomidory
  • oliwa z oliwek (około 6-8 łyżek)
  • pieprz
  • parmezan – do posypania makaronu (lub grana padano)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente. Na patelni do zimnej oliwy dodajemy czosnek i papryczkę, powoli podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pieprz i następnie pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Mieszamy sos z makaronem na patelni, nie wyłączając palnika. Podajemy posypane startym parmezanem.

A jeśli szukasz innego prostego przepisu na obiad, zajrzyj tu Łosoś pieczony z warzywami, Stek z kalafiora podany z jajkiem sadzonym i hummusem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *