Stek z kalafiora
Przepisy

Stek z kalafiora podany z jajkiem sadzonym i hummusem

Przez długie lata kalafior był jednym z najmniej lubianych przeze mnie warzyw. Okazuje się jednak, że są sposoby przyrządzenia, które odkrywają jego najlepsze nuty smakowe.

Ponieważ kalafior ma wiele właściwości zdrowotnych szukałam sposobu jak go zjeść z przyjemnością i przyrządzić bez rozchodzącego się po domu zapachu tego rozgotowanego warzywa. Do dziś mam już kilka sprawdzonych przepisów – dziś pokarzę Wam ten, w którym kalafior jest gwiazdą na talerzu.

Składniki:

  • dwa “steki” z kalafiora – wycięte ze środka główki, około 1,5 cm. Z jednego kalafiora wyjdą max 2.
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo do podania:

  • jajko sadzone
  • hummus
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza kalafiorem mieszamy. Powstałą marynatą równomiernie polewamy steki. Delikatnie nacieramy, żeby pokryć steki w całości. Zostawiamy na około 15 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni.

Na rozgrzaną patelnię, wkładamy steki i smażymy do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Około 3-5 min z każdej strony. Uwaga przy przewracaniu, aby główka kalafiora pozostała w całości.

Następnie przekładamy kalafiora na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 min, aż będzie lekko miękki.

Pod koniec pieczenia można przygotować jajko sadzone jako dodatek.

Wykładamy na talerz i stek za kalafiora gotowy. U mnie podany z jajkiem sadzonym, szczypiorkiem i hummusem z tego przepisu.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *