
Stek z kalafiora podany z jajkiem sadzonym i hummusem
Przez długie lata kalafior był jednym z najmniej lubianych przeze mnie warzyw. Okazuje się jednak, że są sposoby przyrządzenia, które odkrywają jego najlepsze nuty smakowe.
Ponieważ kalafior ma wiele właściwości zdrowotnych szukałam sposobu jak go zjeść z przyjemnością i przyrządzić bez rozchodzącego się po domu zapachu tego rozgotowanego warzywa. Do dziś mam już kilka sprawdzonych przepisów – dziś pokarzę Wam ten, w którym kalafior jest gwiazdą na talerzu.
Składniki:
- dwa “steki” z kalafiora – wycięte ze środka główki, około 1,5 cm. Z jednego kalafiora wyjdą max 2.
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo do podania:
- jajko sadzone
- hummus
- szczypiorek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza kalafiorem mieszamy. Powstałą marynatą równomiernie polewamy steki. Delikatnie nacieramy, żeby pokryć steki w całości. Zostawiamy na około 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 stopni.
Na rozgrzaną patelnię, wkładamy steki i smażymy do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Około 3-5 min z każdej strony. Uwaga przy przewracaniu, aby główka kalafiora pozostała w całości.
Następnie przekładamy kalafiora na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 min, aż będzie lekko miękki.
Pod koniec pieczenia można przygotować jajko sadzone jako dodatek.
Wykładamy na talerz i stek za kalafiora gotowy. U mnie podany z jajkiem sadzonym, szczypiorkiem i hummusem z tego przepisu.
You May Also Like

Pesto pietruszkowe (lub z natki marchewki)
September 16, 2022
Guacamole na 3 sposoby, czyli Fiesta Mexicana!
September 13, 2022
One Comment
Pingback: