Tosty francuskie
Przepisy

Tosty francuskie z chałki

Nadszedł czas na dawkę cukru. Nie często jem śniadanie na słodko, ale od czasu do czasu nachodzi mnie taka chęć. To przepis na najprostsze tosty francuskie. Szybkie w przygotowaniu, a równocześnie przepyszne.

Na zdjęciu tosty bez dodatków, bardziej, żeby pokazać Wam jak ładnie się rumienią. Ważne jest tu dodanie miodu do masy jajecznej, który po skarmelizowaniu świetnie smakuje i pachnie. Warto jednak spróbować tostów ze swoimi ulubionymi słodkimi składnikami. Na końcu przepisu kilka inspiracji.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kromki lekko czerstwej chałki (około 1,5 cm grubości)
  • 5 łyżek mleka (może być roślinne, ale niesłodzone)
  • pół łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z mlekiem, miodem, cynamonem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy masło na patelni. Dobrze namaczamy kromki chałki w masie jajecznej i smażymy z dwóch stron aż się lekko zarumienią. Takie tosty zjadamy jeszcze ciepłe.

Dodatki:

Wasze ulubione owoce, miód (chociaż tu uwaga, bo i tak są słodkie), kremy czekoladowo-orzechowe, jogurty, mascarpone, bita śmietana, lody – czego dusza zapragnie. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzać ze słodyczą i zrównoważyć ją np. jogurtem.

Natomiast moi faworyci to: masło orzechowe, jogurt typu skyr (czy tylko mi on smakuje jak lody? i jeszcze ma zero tłuszczu <3), banan. Pychota.

A po inne śniadanie na słodko zapraszam tu: Czekoladowa jaglanka z truskawkami i bananem

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *