
Tosty francuskie z chałki
Nadszedł czas na dawkę cukru. Nie często jem śniadanie na słodko, ale od czasu do czasu nachodzi mnie taka chęć. To przepis na najprostsze tosty francuskie. Szybkie w przygotowaniu, a równocześnie przepyszne.
Na zdjęciu tosty bez dodatków, bardziej, żeby pokazać Wam jak ładnie się rumienią. Ważne jest tu dodanie miodu do masy jajecznej, który po skarmelizowaniu świetnie smakuje i pachnie. Warto jednak spróbować tostów ze swoimi ulubionymi słodkimi składnikami. Na końcu przepisu kilka inspiracji.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 kromki lekko czerstwej chałki (około 1,5 cm grubości)
- 5 łyżek mleka (może być roślinne, ale niesłodzone)
- pół łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z mlekiem, miodem, cynamonem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy masło na patelni. Dobrze namaczamy kromki chałki w masie jajecznej i smażymy z dwóch stron aż się lekko zarumienią. Takie tosty zjadamy jeszcze ciepłe.
Dodatki:
Wasze ulubione owoce, miód (chociaż tu uwaga, bo i tak są słodkie), kremy czekoladowo-orzechowe, jogurty, mascarpone, bita śmietana, lody – czego dusza zapragnie. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzać ze słodyczą i zrównoważyć ją np. jogurtem.
Natomiast moi faworyci to: masło orzechowe, jogurt typu skyr (czy tylko mi on smakuje jak lody? i jeszcze ma zero tłuszczu <3), banan. Pychota.
A po inne śniadanie na słodko zapraszam tu: Czekoladowa jaglanka z truskawkami i bananem
You May Also Like

Mini frittaty z warzywami i fetą
September 16, 2022
Wielkanoc last minute – czyli jajka faszerowane pastą z awokado
September 25, 2022
One Comment
Pingback: