
Wielkanoc last minute – czyli jajka faszerowane pastą z awokado
Jeśli jeszcze nie macie pełnego menu na śniadanie Wielkanocne to zdecydowanie polecam Wam wypróbować ten przepis na proste jajka z awokado.
Spokojnie zdążycie skoczyć do sklepu lub co bardzo prawdopodobne składniki macie już w domu. Takie faszerowane jajka na pewno wprowadzą odrobinę innego niż typowa polska kuchnia smaku a równocześnie doskonale wpisują się w klimat Wielkanocny.
Dodatkowo wszystkie wykorzystane składniki są zdrowe a danie w całości to wspaniała porcja białka i dobrych tłuszczy, więc samo dobro. Kalorii sporo, ale na jedną połówkę może sobie pozwolić każdy, w końcu Święta.
Składniki (można proporcjonalnie zwiększać, jeśli będzie dużo gości – tu wersja degustacyjna):
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- około łyżeczki soku z limonki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do posypania na koniec
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut we wrzątku). Awokado bez skórki i pestek kroimy w kostkę lub wrzucamy do naczynia i ugniatamy widelcem (wolę opcję 2 :)). Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę i mieszamy.
Ugotowane jajka kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Z połówek białek delikatnie łyżką wydrążamy większą “łódeczkę”. Żółtka i wycięty nadmiar białek kroimy w kostkę i dodajemy do awokado i mieszamy.
Powstałą pastę nakładamy do połówek białek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe.
Kochasz awokado? To zapraszam też tu: Guacamole na 3 sposoby, czyli Fiesta Mexicana!

Tosty francuskie z chałki
You May Also Like

Mini frittaty z warzywami i fetą
September 16, 2022
Łosoś pieczony z warzywami
September 16, 2022